Home
Lumblije
 
             
 

LUMBLIJA

n'oublie - ne zaboravi me

 TUKA PARIĆAT:

                                   3 kg MUKE

80 dkg CUKARA

20 dkg KVASA

2 ROZE MUSĆADE

2 KESICE KANELE

10 KARTELA VANILIN CUKARA

2 dkg ANIŽA

20 dkg POPRŽENIH MINDULA I ORAHA,SUHICE OD GROZJA PO ŽELJI

1 BOČICA EKSTRATA

1 ĆIKARA UJA

1 ĆIKARA VARENIKA

5 dcl RUMA

2 ZLICE RAKIJE

MALO SOLI RAZMUĆENE U MLAKOJ VODI

LEMUN

 

PARIĆAVANJE:

Posebno se podmisi kvas sa malo cukara,muke,mlika i pusti da se digne. Zatim se u muku stavu svi ostali sastojci, počne se misit uz polako dodavanje uzdignutog kvasa. Kad se sve dobro izmisi onda se polako dodaje varenik u kojemu se prin rastopi cukar. Treba dobro misit i to najmanje po ure. Potom se raščinu i oblikuju lumblije. Između svakog komada lumblije treba da bude komad robe da se ne prilipu. Kad uzajdu stavu se u toplu peć na umjerenoj temperaturi. Nakon što se ispeču namažu se varenikom. Kad lumblija upije varenik pospe se cukaron u kojega se doda vaelija.

 KOTENJATA

 TUKA PARIĆAT:

         MALE DUNJE             (količina po želji)

2 LEMUNA

CUKAR (koliko i težina dunja)

1 ŽMUL VODE

 

 PARIĆAVANJE:

 Dunje se ogulu i svaki bokun se stavi u hladnu vodu u koju se prin tega ocidi sok od jednega lemuna. Zatim se stavu u uzavrilu vodu. Varu se dok ne omekšaju da se mogu pasirat. U posudu se stavi cukar, pelije žmulon vode i vari dok ne postane gust.

Nakon tega se cukaru odma dodadu pasirane dunje i stavi varit brzo na jaken ognju. Vari se oko 30 minuti uz stalno mješanje. Kad je gotovo digne se iz ognja, doda se sok od jednega ocidjenega lemuna i dobro promiša. Zatim se stavi u hladnom vodom prolivene kalupe ili rušćeru i to ostavi na hladnen mistu 24 ure. Nakon te 24 ure istrese se na čistu kartu i ostavi da se suši nekoliko dan.

   Služi se na listu lemuna ili lovorike.

MANTALA

  UKA PARIĆAT:

        1,5 L VARENIKA

25 dkg KRUPICE - GRIZA

1 ĆUKARIN CIMETA

 

 

 

PARIĆAVANJE:

 

Kad varenik uzavre dodati krupice – griza uz stalno mješanje. Takvu smjesu kuhati 30 minuti. Na kraju dodati mirodije i mindele, te sve skupa istrest u navlaženu vodom rušćeru ili male kalupe.

Pusti se da odstoji jedan dan, a ond se razreže na bokune, stavi na oprani list naranče ili lemuna i tako služi.

             
U petak, 23. listopada 2009. godine, ucenici Srednje škole Blato u prostorijama škole pripremali su se za degustaciju lumblija u nedjelju (25 .listopada) ispred župne crkve Svih Svetih. Svi su došli sa ciljem da im lumblije budu najbolje i da se dobro zabave. Zabave je bilo, ali i truda i muke oko miješenja. Najviše vike i galame bilo je oko pospremanja jer brašna, kvasa i šecera je bilo posvuda, ( ipak smo mi kuhari pocetnici) , ali da nas pouce, sa nama su bile i naše profesorice koje su nam davale savjete i pomagale nam. Kada su sve lumblije bile zamijesene odnijeli smo ih našim kucama da ih ispecemo, te tako fine i ukusne bile su spremne ze degustaciju.