Home  
Lumblije 2005.
U petak, 21. listopada, ucenici Srednje škole Blato u prostorijama škole pripremali su se za degustaciju lumblija u nedjelju (23. listopada) ispred župne crkve Svih Svetih. Svi su došli sa ciljem da im lumblije budu najbolje i da se dobro zabave. Zabave je bilo, ali i truda i muke oko miješenja. Najviše vike i galame bilo je oko pospremanja jer brašna, kvasa i šecera je bilo posvuda, ( ipak smo mi kuhari pocetnici) , ali da nas pouce, sa nama su bile i naše profesorice koje su nam davale savjete i pomagale nam. Kada su sve lumblije bile zamijesene odnijeli smo ih našim kucama da ih ispecemo, te tako fine i ukusne bile su spremne ze degustaciju.

 

Za umijesiti LUMBLIJU bilo nam je potrebno:

1 kg brašna, 10 dkg kvasa, 30 dkg šecera, 10 dkg prženih, izrezanih badema, 5 dkg groždica, korica od limuna i narance, 1 kesica cimeta , ½ žlicice mljevenih karanfilica, 1 ribani muškatni orašcic, oko 1 dcl ulja (rastopljeni margarin), 1 cašica varenika , 1/3 bocice ekstrakta za lumblije, 1 cašica ruma , malo rakije od ruža, 2 vanilin šecera, malo soli razmutiti u vodi . Sve smo dugo mijesili. Stavili smo u pecnicu na 50° C oko jedan sat se dizalo ( pokriveno krpom). Nakon što se diglo za 2/3 premijesili smo. Napravili smo 3 hljepcica i opet stavili da se dižu (oko ½ sata). Stavili smo ih peci u toplu pecnicu na 175° C i pekli oko 45 minuta. Ispecene lumblije smo premazali varenikom i pošecerili krupnim šecerom.