Home 20. DRŽAVNA SMOTRA DANI KRUHA 
- DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
           
  Ove godine grad Pregrada i Krapinsko-zagorska županija bili su domaćini jubilarne 20. Državne smotre Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje, koja se održala u nedjelju 9. listopada 2011.
Jedan od ciljeva ove svečanosti je i očuvanje običaja našeg naroda i naših zavičaja kao dijela nacionalne kulturne baštine. Pokrovitelj ovogodišnje svečanosti bio je Hrvatski Sabor, a organizatori Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Agencija
za odgoj i obrazovanje i Udruga Lijepa naša.
Svečanom otvaranju državne smotre prisustvovali su stoga i mnogi visoki uzvanici - saborski zastupnik Milivoj Škvorc, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pomoćni zagrebački biskup mons. dr. Ivan Šaško, dožupanica Krapinsko zagorske županije Sonja Borovčak, pregradski župnik mons. Vinko Gregur, ministrica prosvjete srednjobosanske županije Greta Kuna, ministrica prosvjete zapadnohercegovačke županije Helena Lončar te predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle koji je i zaslužan za pokretanje i dugogodišnju provedbu ove prekrasne svečanosti.
Nakon svečanog otvaranja državne smotre, koje se održalo u športskoj dvorani pregradske srednje škole, svi sudionici su u procesiji krenuli prema župnoj crkvi gdje je održana sveta misa. Nakon mise, koju je predvodio biskup mons. dr. Ivan Šaško,
uslijedio je kulturno-zabavni program koji su pripremili i u kojem su sudjelovali učenici pregradske osnovne, srednje i glazbene škole te kulturno-umjetnička društva grada Pregrade.
Program je započeo uručenjem kruha zahvalnosti visokom pokrovitelju manifestacije kao  znak zahvalnosti za veliku potporu ovoj manifestaciji. Posjetitelji i sudionici smotre imali su priliku uživati u bogatom kulturno-umjetničkom programu, ali i razgledati sve prezentirane izloške koji su ocjenjeni kao najbolji na županijskim razinama. Svečanost su uveličali učenici i nastavnici iz ukupno 53 škole i to 27 osnovnih, 17 srednjih, 3 učenička doma te 6 škola sudionika iz susjednih država. Organizatori i domaćini čestitali su na velikom trudu učenika, učitelja i roditelja koji je uložen u pripremu ove svečanosti te izrazili nadu da će na povratku u svoj kraj nositi ugodna sjećanja na druženje u Pregradi.

Na ovoj jubilarnoj Smotri Dubrovačko-neretvansku županiju su predstavljali OŠ Blato i SŠ Blato. OŠ su prestavljale učenice Nikolina Cetinić, Barbara Marinović, Martina Petković i njihova mentorica Dijana Ančić. SŠ su predstavljale učenice Dajana Boroe, Katica Gavranić, Nives Kunjašić i njihova mentorica Ivana Biško.
Ovim putem zahvaljujemo na sponzorstvu i podršci TZ Općine Blato, Pekarnici Sardelić, Etno kući Barilo, Blatu 1902 d.d. , ravnateljima, učiteljima, djelatnicima i učenicima OŠ Blato i SŠ Blato te roditeljima.